Adem in, Adem uit

Het stokje voor het schrijven van de blog ligt nu bij mij, Eefke.
Een paar weken geleden werd me gevraagd of ik de komende blogs wilde overnemen. Ik antwoordde volmondig ‘ja’ op deze vraag; wat een eer! Maar natuurlijk ook een beetje spannend. Dus ik heb besloten dat ik het, om te beginnen (en misschien ook wel om te eindigen), heel dicht bij mezelf en mijn ervaringen als massage-therapeut zal houden.

Vandaag heb ik gewerkt in de praktijk. En weer aan den lijve ondervonden hoe krachtig adem is. Ik werk tijdens het geven van mijn massages veel met ademhaling.
Bij de start ervan breng ik vaak de ademhaling, het eenvoudige in- en uitademen onder de aandacht. En vraag ik om deze rustige ademhaling voort te zetten. Je zou het eigenlijk kunnen zien als een vorm van meditatie. En misschien wel mijn favoriete vorm omdat het zo simpel is. Je hoeft alleen maar je ogen te sluiten, en je te focussen op je ademhaling.

Adem in, adem uit. Adem in, adem uit.

Dat doet al zo ontzettend veel. Gaandeweg zie ik hoe dat de ontspanning vergroot, waardoor het mogelijk wordt voor mij als masseur om, zo nodig, door pijn en soms daarmee gepaarde emoties heen te masseren. En het uit iemands systeem te krijgen.
Zo adem ik nu mezelf door de angst voor het schrijven van deze eerste blog heen. Adem brengt me voorbij mijn angst en tot concentratie en schrijven.

Wat adem al niet kan doen!
Het maakt mij nieuwsgierig naar meer. En zoals ze zeggen ‘you gotta practice what you preach’. Dus ik ga binnenkort maar eens een sessie ‘Adem-werk’ doen met mijn collega Sayenn. Zij is een ervaren Ademgids.

Ook interesse? Lees hier meer over Sayenn haar ademwerk.

Nog een laatste tip! Mocht je het lastig vinden om je adem tot rust te krijgen. Ga dan op je rug liggen (bijvoorbeeld in bed) en leg je handen op je buik. Adem naar je handen toe. Je zal zien dat je dan als vanzelf overgaat op een natuurlijke buikademhaling.