CUPPING-THERAPIE – is meer dan alleen diep in de huid gaan

cupping foto blog

Cupping-therapie is relatief nieuw voor westerse massagetechnieken, maar wordt al eeuwenlang gebruikt in het Midden-Oosten, Griekenland en China.
Elke cultuur gebruikt cupping in z’n verschillende soorten; in Europa zijn ze aangepast naar siliconen cups om een zuigtechniek toe te passen op de huid en de onderliggende spierstructuur.
Cupping-therapie is een krachtige techniek in massagetherapie om stijve en strakke spieren in het lichaam te verlichten en stimuleert onmiddellijk de bloedtoevoer op de getroffen gebieden. Diepe spierknopen en verklevingen worden op het huidoppervlak gezogen, zodat blokkades worden opgeheven. Het afval in het lichaam wordt vrijgegeven en onmiddellijk verwijderd.
Westerse samenlevingen werden bewuster gemaakt van deze vorm van therapie toen sportatleten zoals de Olympische zwemmer Michael Phelps werden uitgezonden met ronde vlekachtige donkere markeringen op zijn rug en schouders tijdens zijn epische optreden tijdens de Olympische Spelen.

Frequentie

Om cupping-therapie voor het eerst aan een cliënt voor te stellen, is het belangrijk om geleidelijk aan op de getroffen gebieden te beginnen en het dan op te bouwen terwijl je observeert hoe het lichaam reageert.
Hoe vaak? Afhankelijk van de anatomie en reactie van de cliënt, eens in de twee weken. Meestal vervagen de donkere of rode vlekken binnen een paar dagen tot een week. Wanneer de cupping spots zijn verdwenen, kan een herhalingsbehandeling worden geadviseerd. Afhankelijk van de cliënt kan een therapie van 4 tot 5 behandelingen worden toegepast.

Mijn eigen ervaring van cupping massagebehandelingen

“Mijn eerste cupping-therapie ervaring was, nadat ik voorzichtig had toegestemd, toen 1 cup over mijn rug getrokken werd. Ik voelde dat de bovenste laag van de huid werd opgezogen. Het was niet pijnlijk, maar zeker een vreemd, ongewoon gevoel. Na een minuut of twee voelde ik een aanscherping van mijn huid en begon ik te ontspannen terwijl de therapie werd toegepast. Toen de cup werd verwijderd, voelde mijn huid alsof er een lichtheid over mijn hele rug was en mijn spieren waren losgeraakt. Sindsdien heb ik cupping gedaan op een tweewekelijkse basis, of ten minste een keer per maand.”

Klachten die met cupping behandeld kunnen worden

Cupping kan worden toegepast voor een verscheidenheid aan klachten, zoals:
Burnout, stress, vermoeidheid, stijve of strakke spieren, schouder- en nekklachten en rugpijn. Het kan ook worden toegepast op cliënten met problemen met de bloedsomloop en cellulitis.

Hoe gevaarlijk is een cupping behandeling?

Als we iets hebben geleerd over deze methode die al eeuwen door de Egyptenaren, Grieken en Chinezen wordt gebruikt, is dat bepaalde technieken werkten en werden gedocumenteerd of doorgegeven aan familieleden. In de oudheid werd cupping gebruikt voor pijnklachten, reptielen- en insectenbeten en koorts.
Er zijn verschillende vormen van cupping:
Natte cupping, Fire Cupping, Cold Cupping en Dry Cupping.
Met droge cupping en bewegende cupping worden siliconen cups aangebracht op de geoliede huid en geperst om een vacuüm te creëren, geen vuur of incisies. Afhankelijk van de klachten is het ook mogelijk om te masseren met een bewegingscup. Dit betekent dat de cup op de huid wordt geschoven terwijl de cup aan het zuigen is.

Nazorg cupping

Door de vacuümdruk op de huid verschijnen er na de behandeling ronde vlekken die in kleur kunnen variëren van lichtrood tot donkerpaars. Ze zullen in een paar dagen tot een week verdwijnen. Advies is om de huid na een behandeling warm te houden en veel water te drinken, omdat dit afvalverwijdering bevordert.

Veiligheid door evaluatie

Een gecertificeerde therapeut zal altijd met de cliënt overleggen om te beoordelen of cupping-therapie kan worden toegepast. Geen enkele cliënt is hetzelfde en omdat cupping een diepe therapie is, is het belangrijk om dit van tevoren met de cliënt te bespreken en te evalueren of cupping toegepast kan worden.

Onderzocht door Shaun Spencer