De magie van geur

[cml_media_alt id='1687']_MG_0468[/cml_media_alt]

Sinds vorige week kun je bij Massage Marin onze eigen Massage Olie, de custom-made Chakra Olie en Voetenbadzout krijgen. Deze oliën en badzout worden door ons zelf samengesteld en gemaakt. Het grote brein hierachter is Sandra, onze huis-alchemist zoals Marin haar graag liefkozend noemt.
Sandra vertelt vandaag meer over haar passie voor geur.

Wat dacht je, het wordt tijd voor een eigen productielijn?
“Haha, ja misschien wel een beetje. In de praktijk van Massage Marin werken we allemaal in meerdere of mindere mate met etherische (ook wel aromatische of essentiële) oliën. Toen ik voor kerst olie had gemaakt, die we in kleine flesjes als kadootje mee gaven, kregen we de vraag of deze ook te koop was. Dezelfde opmerking hoorde ik over mijn zakjes huisgemaakte voetenbadzout.Het proces van het samenstellen van een massage olie en voetenbadzout, de juiste geuren bij elkaar mengen tot een uitgebalanceerd geheel, vond ik zo leuk dat het een kleine stap was om dit in wat grotere flesjes aan te bieden.”

Waar komt jouw fascinatie voor geur vandaan?
“Van jongs af aan is waarnemen met mijn zintuigen, met name geur, belangrijk voor mij. Als kind was ik altijd al in de keuken te vinden. Wanneer mijn moeder kookte dan zat ik er met mijn neus bovenop. Ik las kookboeken, bedacht eigen recepten. Het was dan ook niet zo gek dat ik in de keuken van restaurants ging werken. Mijn koken werd met de jaren steeds verfijnder door de enorme kennis over de juiste combinatie van geur en smaak die ik opdeed. Als chef kok bedenk je in je hoofd wat een goede combinatie kan zijn, op basis van de herinnering die de geur je geeft. Wanneer dat net zo uitwerkt op je tong is dat fantastisch.” 

“Ik merk dat ik deze ervaring nu goed kan toepassen in het samenstellen van Massage Olie en het Voetenbadzout. Mijn stijl ontwikkelt zich door zelf te ervaren wat de combinatie van geuren doen. Ik probeer combinaties uit, een druppeltje van die, tien druppeltjes van dat tot dat ik de juiste balans heb gevonden. Het is een magische ontdekkingstocht die nooit ophoudt.”

Wat doet geur met je?
“Zintuigen zijn essentieel voor de mens. Het versterkt de ervaring en zorgt voor een inprent van die specifieke ervaring. Geur heeft hier de meest sterke rol in. Wie herinnert niet die heerlijke geur van verse appeltaart uit de oven van je moeder of vers gemaaid gras?

Vaak kun je die herinnering bijna letterlijk terughalen op het moment dat je het weer ruikt. Zo brengt de geur van tijm mij weer terug naar dat ik een jaar of zeven was en door de tuin liep van mijn beste vriendinnetje. Die stond vol met tijm en in de zomer geurde dat heerlijk als je er doorheen liep. Als ik nu tijm ruik ben ik weer even terug in dat moment.
Dat geuren kampioen herinneringen ophalen zijn, komt omdat het geurcentrum ligt namelijk dicht bij het emotie centrum in het brein. De lijn is kort en dus kan een geur direct een herinnering oproepen.”

Is het alleen een stimulans voor de herinnering?
“Moeder natuur heeft het mooi gemaakt, want bepaalde geuren prikkelen de mind & body om te ontspannen. Denk aan lavendel of kamille. Andere weer om juist te activeren, denk aan citrus-achtige geuren zoals sinaasappel en bergamot. Het is dus niet alleen een inprent, al werkt die wel mee. Als ik masseer gebruik ik etherische olie afgestemd op de klacht of een bepaalde sfeer te creëren om te ontspannen. Herhaling van geuren kan helpen. Door dezelfde geur te gebruiken bij een volgende massage ontspant het lichaam sneller omdat het herinnert wordt aan die verlichting die het gaf de vorige keer.” 

Via de neus?
“Nee, niet alleen via je geur orgaan. Omdat je een massageolie direct in de huid smeert worden de essentiële substanties in de olie in de bloedbaan opgenomen. Het levert op die manier ook een bijdrage leveren aan jouw welzijn. Het kruid of de vrucht waar de essentie uit is onttrokken voor de aroma werkt via de huid door op een dieper niveau door.” 


Is dat dan ook waarom je kiest voor biologische oliën?
“Ja, zowel de basisolie als de etherische oliën zijn van biologische oorsprong omdat je dan de meest pure geuren krijgt én je niet allemaal toxische stoffen het lichaam in masseert. De massage olie is heerlijk voedend door de basis van amandelolie, ook een aanrader als body olie!”

Laatste vraag, wat is Chakra Olie precies?
“Het bijzondere aan de Chakra Olie is dat het op maat gemaakt wordt. Met gesloten ogen kies je per chakra een geur uit. Je lijf kent volgens de Aziatische tradities zeven van die energie knooppunten. We vertellen je niet erbij welke geur het is, dat doen we pas achteraf. Intuïtief kies je voor dat wat jouw lijf en geest nodig heeft. Soms wat meer een actieve yang geur of juist een ontspannende yin geur. De zeven geuren samen vormen een heerlijke persoonlijke olie afgestemd op hoe jij je voelt op dit moment.”

“Deze olie kun je bij ons laten staan voor de volgende massage of mee naar huis nemen om je lijf mee in te smeren. Want dat is natuurlijk het lekkerst! En no worries als iemand ‘m zo lekker vindt dat die de olie ook gaat gebruiken. Zolang de geur bevalt zal de olie ook bij je passen!” 

Massage Marin Olie € 10,- | Chakra Olie € 15,- | Voetenbadzout € 5,-
Te verkrijgen bij Massage Marin, Egelantiersstraat 1, Amsterdam