De Zweethut

We vertrokken met ons team van Massage Marin vorige week naar Groningen om daar deel te nemen aan een ‘Sweatlodge Ceremony’. Oftewel we zijn met zijn zessen de zweethut ingedoken.  Een gebruik dat oorspronkelijk komt van de Native American-stammen, de Plains Indians. Hun ceremonies zijn religieus en bedoeld om te bidden en te helen. Ze mogen alleen geleid worden door de zogenaamde Elders die zowel de taal, de liederen, tradities en veiligheidprotocollen kennen.

Samen voor hete vuren staan schept een band en daar was het ons om te doen. Onze ceremonie werd geleid door ervaren ceremonieleidster Michaela van der Meer. Zij bouwde het voormalig schoolgebouw in Roodeschool stapsgewijs om naar een centrum van persoonlijke groei en inspiratie: Kura Waka.

We werden welkom geheten met een warme maaltijd. En onze bedjes waren al gespreid.
Het toeval wilde ook nog dat het volle maan was die nacht. Dus om de exclusiviteit van ons weekend te vergroten moesten en zouden wij precies op dat moment beginnen. Om vier uur ‘s nachts ging ons wekkertje (bij degenen die überhaupt waren gaan slapen) om ‘de stenen aan te steken’.

Met een hoog vuur naast de hut in de tuin verwarmde Michaela grote stenen, terwijl het langzaam licht werd (hoevaak maak je dat nog bewust mee?). De hete stenen werden in een kuil in de grond in het centrum van de hut gelegd. Er wordt af en toe water op gegooid om de temperatuur te verhogen. Onze ceremonie duurde vier rondes. Er werd gezongen, open gesproken en zelfs pure heilige tabak uit Peru gerookt.

En wat was het on-waar-schijn-lijk heet in die hut. Elke ronde was heter dan die daarvoor. Of leek dat maar zo? Er waren in elk geval momenten waarop ik al mijn aandacht nodig had om te ademen en mijzelf te beheersen om niet luchthappend naar buiten te vluchten om af te koelen. Maar teruggeworpen worden op je overlevingsmechanismen en volhouden gaf een gevoel van overwinning. Bij de laatste ronde dronken we water en aten we fruit. Nooit eerder smaakte mij dat zo goed!

‘What doesn’t kill you makes you stronger’. We zijn er levend vandaan gekomen. Oude emotionele ballast hebben we eruit gezweet. Onze geesten en lichamen zijn gezuiverd en daarmee staat er nu een nóg sterker team staat voor je klaar.

Ook interesse? Lees hier meer over de zweethutceremonies bij Kura Waka.