Ken je dat? Dat je maar iets uit zit te stellen wat je heel graag wil?
Waar je eigenlijk voor wil gaan en je hart maakt een sprongetje als je er aan denkt. Maar iets houdt je tegen?
Het vreet aan je. Je wilt het. Maar een klein stemmetje in je hoofd roept de hele tijd, doe het niet. Straks faal je!
Dat stemmetje is angst. Angst voor afwijzing. Angst voor dat het niet goed genoeg is. Dat wat je wil niet voldoende oplevert. Angst dat je niet serieus genomen wordt. Angst voor wat anderen erover zullen zeggen. Angst voor…… nou ja, vul zelf maar in.
Kortom faalangst. Angst om tekort te schieten. Om aan verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen.
Het maakt je strategisch in de stappen die je zet. Behoudend. En soms zelfs zo erg dat je niet die stappen zet die je eigenlijk diep in je hart wil. En daar baalt je hart dan weer van en kom je geen meter verder mee. Herkenbaar?
Daarom is het goed om te leren falen.
Succesvolle mensen weten het, je hebt falen nodig om nog beter te worden.
Het maakt je sterker, tactischer en doelgerichter.
Hieronder vijf redenen waarom. Om je te stimuleren een heel leven lang onbeperkt te falen.
En daarmee (nog) succesvoller te worden:
1. Je overwint je angst
Door vaker iets te doen train je je mind om niet bang te zijn. Van een onbekend iets wordt het een gewoonte. Angst zit dan niet meer in de weg. En als het iets anders loopt dan gepland is het een leerproces in plaats van een mislukking.
2. Het maakt je wijzer
Elke keer als ik faal is het omdat ik iets doe wat ik nooit eerder heb gedaan. Ik weet dus dat falen gelijk staat aan iets nieuws leren. En als iets mij blij maakt in het leven is het wel nieuwe dingen leren! In dit proces van leren helpt juist falen. Je bouwt kennis op, wat werkt wel en wat werkt absoluut niet.
3. Het stimuleert moed
Het heeft lef nodig om dingen anders aan te pakken dan je gewend bent. Uit je comfort zone. Hoe vaker je uit je comfort zone stapt, hoe makkelijker dit gaat. Je wordt dynamischer, kijkt meer naar mogelijkheden in plaats van beperkingen. Dus als je valt dan kijk je welke lessen je kunt leren ervan in plaats van dat het je klein maakt.
4. Je bouwt aan je doorzettingsvermogen
Als we iets nodig hebben om ergens te komen is het wel doorzettingsvermogen. Op moment dat het niet gaat dat je dan niet bij de pakken neer gaat zitten. Je een pas op de plaats maakt en kijkt wat er nodig is om deze situatie of relatie wel te laten werken. En dat is precies hoe falen werkt: je maakt een pas op de plaats om even goed te kijken. Wat is er gaande en welke ‘tools’ kan ik inzetten zodat het wel werkt.
5. Het creëert nieuwe mogelijkheden
Als je altijd maar dezelfde route blijft lopen en dingen blijft doen dan zul je nooit iets nieuws ontdekken. Falen opent nieuwe deuren voor je. En waarschijnlijk is het juist die deur die je nodig had om succesvoller te zijn!
Onze tip: wees groots in falen en je zult met plezier actie nemen in de richting die jij wilt!
Heb jij nog meer tips en inzicht nodig op faalangst gebied?
Boek dan een coaching sessie in bij Hanna Bloemhof.