Holistische Gezondheid op het Werk: Voordelen, Toepassingen en Oplossingen

Holistische gezondheid op het werk heeft tal van voordelen die werknemers en werkgevers ten goede komen. Een gezonde werkomgeving bevordert niet alleen het welzijn op het werk, maar ook de fysieke en mentale gezondheid van werknemers. Holistische gezondheid op het werk omvat aspecten zoals mindfulness, stressmanagement, natuurlijke gezondheid, ergonomie op het werk en een gezonde werkplek.

 1. Verbeterde productiviteit
  Werknemers die zich goed voelen en in balans zijn, presteren beter en zijn productiever. Eem holistische gezondheidsvisie bevordert een gezonde levensstijl, inclusief voldoende slaap, voeding en beweging. Dit kan bijdragen aan een betere mentale en fysieke gezondheid en daarmee aan een betere productiviteit.

 2. Vermindering van stress
  Stress is een veelvoorkomend probleem op de werkvloer en kan leiden tot diverse problemen, waaronder verminderde productiviteit, een hoog ziekteverzuim en burn-out. Holistische behandelingsmethoden zoals, coaching en lichaamsgerichte therapie, omvatten methoden om stress te verminderen, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga.

 3. Verhoogde werktevredenheid
  Werknemers die zich goed voelen en zich gesteund voelen op de werkvloer, zijn over het algemeen tevredener met hun werk en blijven langer bij een bedrijf. Een holistische gezondheidsverbetering omvat niet alleen de fysieke gezondheid, maar ook emotionele- en spirituele gezondheid. Dit kan bijdragen aan een betere werktevredenheid en daarmee aan een lager verloop.

 4. Lagere zorgkosten
  Een holistische benadering van de gezondheid van uw werknemers kan leiden tot een betere gezondheid en welzijn, waardoor de zorgkosten kunnen worden verlaagd. Dit kan vooral belangrijk zijn voor bedrijven die zelf de zorgkosten dragen.

Op welke manieren kunt u als werkgever de holistische gezondheid op uw werkvloer toepassen? Hoe kunt u nu middels een gebalanceerde benadering de productiviteit van werknemers verbeteren?

Juist omdat werknemers een groot deel van hun tijd op de werkvloer doorbrengen, is het belangrijk dat werkgevers aandacht besteden aan hun gezondheid en welzijn. Hieronder enkele manieren waarop werkgevers holistische gezondheid op de werkvloer kunnen bevorderen:

 1. Gezonde voeding op het werk
  Gezonde voeding is essentieel voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Werkgevers kunnen hun werknemers helpen om gezond te eten door gezonde opties aan te bieden op het werk. Dit kan bijvoorbeeld door een gezonde lunch aan te bieden of door gezonde snacks beschikbaar te stellen in de kantine. Werkgevers kunnen ook informatie delen over gezonde voeding en recepten aanbieden om werknemers te inspireren om gezonder te eten.

 2. Beweging stimuleren
  Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor een goede gezondheid. Werkgevers kunnen werknemers stimuleren om actief te blijven door sportfaciliteiten aan te bieden op het werk of door werknemers te ondersteunen bij het vinden van een fitnessclub of sportschool in de buurt van het werk. Werkgevers kunnen ook initiatieven opzetten, zoals een wandelclub tijdens de lunchpauze, of een yoga- of meditatiesessie, om werknemers te stimuleren om actiever te zijn.

 3. Stress management
  Stress is een veelvoorkomend probleem op de werkvloer en kan leiden tot een heleboel gezondheidsproblemen. Werkgevers kunnen werknemers helpen om stress te verminderen door stress-managementprogramma’s aan te bieden, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, mindfulness of yoga. Werkgevers kunnen ook een rustige ruimte beschikbaar stellen waar werknemers zich kunnen terugtrekken om te ontspannen en te mediteren.

 4. Flexibiliteit
  Flexibiliteit is belangrijk voor een gezonde balans tussen werk en privéleven. Werkgevers kunnen werknemers helpen om een gezonde balans te vinden door flexibele werktijden aan te bieden of door werknemers in staat te stellen om vanuit huis te werken. Werkgevers kunnen ook pauzes aanmoedigen en werknemers helpen om hun vakantiedagen op te nemen om burn-out te voorkomen.

 5. Ergonomie op de werkplek
  Ergonomie is de wetenschap van het aanpassen van de werkplek om de fysieke gezondheid van werknemers te verbeteren. Werkgevers kunnen ervoor zorgen dat werkplekken goed zijn ingericht om gezondheidsproblemen te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door verstelbare bureaus en stoelen aan te bieden of door werknemers te voorzien van ergonomische muizen en toetsenborden om de belasting op de polsen te verminderen.

Het aanbieden van op maat gemaakte coachingstrajecten en massage kan zeker bijdragen aan de holistische gezondheid van werknemers. Doordat Healing People binnen uw organisatie de focus legt op zowel fysieke als mentale gezondheid, kunnen werknemers leren omgaan met stress, emoties en andere uitdagingen op de werkvloer en in hun privéleven. We begrijpen dat het belangrijk voor werkgevers is om de verschillende behoeften en interesses van werknemers te begrijpen en een breed scala aan opties aan te bieden om hen te helpen hun gezondheidsdoelen te bereiken. Door de gezondheid en het welzijn van uw werknemers te bevorderen, kunt u als werkgever niet alleen hun productiviteit verbeteren, maar ook bijdragen aan de tevredenheid en het behoud van uw werknemers.

Healing People biedt op maat gemaakte coachingstrajecten aan, die bijdragen aan de vitaliteit, (mentale) weerbaarheid, gezondheid en welzijn van werknemers. We hebben de afgelopen 10 jaar mogen zien hoeveel baat mensen hebben bij massage en lichaamsgericht coachen. Massage versterkt ons immuunsysteem en verlaagt de bloeddruk en daarmee dus ook stress gerelateerde klachten. Bij burn-out, stress en overspannenheid negeert men vaak de signalen van het lichaam. Daarom bieden wij lichaamsgerichte coaching aan werknemers aan, om mensen weer te leren luisteren naar deze signalen. Neem contact met ons op voor informatie over coachingstrajecten voor uw werknemers.