In hoeverre doe jij jezelf tekort?

 

[cml_media_alt id='2113']just-breathe-2sm[/cml_media_alt]We doen het zo’n 20.000 keer per dag. Om nog preciezer te zijn gemiddeld 21.600. In en uit.
We kunnen niet zonder, tot onze dood. En zelden zijn we echt bewust ervan. Zonder na te denken, zonder iets extra’s te doen: het gebeurt gewoon. Ademen.

Het is er voor je, dag en nacht. Je lichaam vult zich met zuurstof en bij de uitademing brengt het de gebruikte lucht – dat ondertussen omgezet is in koolstofdioxide- naar buiten.
Maar wist je dat we over het algemeen maar een gedeelte van onze longcapaciteit gebruiken? Dus (onbewust) doe je jezelf steeds tekort.
We zijn vaak niet gewend om diep in en uit te ademen en daarmee zorg je eigenlijk niet goed voor je lichaam. We houden het lijf met oppervlakkig ademen in de continue actie stand. Waarom doen we dit?

Als we onraad ruiken of werkelijk pijn, stress of diepe emoties ervaren dan gaan we in de vecht of vluchthouding. Maken ons klaar om hard weg te rennen of een klap te verkopen. En wat doen we dan? Juist, adem inhouden. Je geeft je lijf daarmee een prikkel om adrenaline aan te maken. En cortisol. Stresshormonen die je helpen om in actie te komen. Maar als je dit continue doet dan geef je het lichaam niet de tijd om uit te rusten. En rust is weer nodig om te herstellen, om lichamelijke processen positief te stimuleren.

In deze tijd waar je veel ballen hoog probeert te houden, vele prikkels op je af krijgt in de vorm van verkeer, emails, whatsapp berichtjes houdt je jezelf graag in de wakkere stand. In contante staat van paraatheid. Om prikkels te verwerken en snel te kunnen handelen.
Juist in tijden van drukte is het daarom goed om stil te staan bij je ademhaling, bewust te zijn hoe je ademt en hoe je door diep te ademen letterlijk meer lucht kunt krijgen. Je geeft je lichaam een groot cadeau door even optimaal te ademen. Een beloning voor het harde werken. Heel simpel: in door je neus naar je buik en terug via je neus naar buiten. Met rust en aandacht.

Doe dit maar eens een aantal keer terwijl je dit leest.
6 tellen in. 6 tellen uit.
Voel je het verschil?

Met dieper ademen voedt je niet alleen het lichaam met meer zuurstof. Maar je zorgt er ook voor dat het de tijd krijgt om alle gifstoffen (gebruikte zuurstof) uit je lijf te krijgen. Je voedt je organen, spieren, hersenen optimaal. Je geeft ze letterlijk de aandacht en tijd om te herstellen.
Maar er is meer: het is goed voor een stralende huid, je verbetert je houding en het helpt om je blijer te voelen.
Want je stimuleert met diep ademen de aanmaak van bijvoorbeeld serotonine (het ‘feel-good’ hormoon) en endorfine (de natuurlijke pijnstiller). Sterker nog door bewust, langzaam en diep te ademen naar waar pijn is, geef je lichaam een ‘omgekeerde’ prikkel. Dat het zich in het gebied van pijn en spanning mag ontspannen.

En weet je dat het niet alleen op fysiek niveau zo’n enorm effect heeft maar ook een geweldige ‘tool’ is om uit je hoofd te komen en in je lijf? 

“Breathing in, I calm body and mind. Breathing out, I smile. Dwelling in the present moment, I know this is the only moment.” – Thich Nhat Hanh

Je ‘mind’ is altijd bezig. Gedachten komen en gaan. Over emoties, over verwachtingen, over wat we niet hebben gedaan. En het is aan ons te bepalen in hoeverre we hier in mee gaan. Als je je focus verlegt naar je ademhaling, de lucht die naar binnen stroomt en dat wat weer naar buiten stroomt, wat gebeurt er dan? Juist, volle aandacht voor dit moment.

We nodigen je uit om volgende keer op de massagetafel extra aandacht te besteden aan je ademhaling.
Laat je ons weten hoe dat voelt?

Extra noot
Omdat wij ademhalen zo belangrijk vinden, bieden we deze zomer iets speciaals:
Breath Work Sessions met Sayenn K. Lae. Elke maandagochtend in de periode van 18 juli tot 29 augustus.
Houdt onze Facebookpagina in de gaten om je aan te melden!