Je Psoas, de spier van de ziel

Wat we vast zetten in ons hoofd komt vaak ook vast te zitten in ons lijf. En andersom. Als je bewegingsapparaat niet soepel beweegt of je zelfs pijn ervaart heeft dat zijn weerslag op je emoties.Het is een continue uitwisseling tussen lichaam, emoties en je werkelijke zijn: je ziel.

Een belangrijke speler hierin is je psoas.

Mijn wat? Je psoas!

Het is eigenlijk een spiergroep van drie flinke spieren die je lendenwervels met je bovenbeenspieren verbindt. Hierdoor kun je je heupen buigen, je romp voorover buigen of je benen op trekken als je ligt.
Het is de grote motor achter lopen. Je trekt je been op met je psoas en laat ‘m vervolgens weer vallen.

De psoas is een soort van tegenwicht voor je buikspieren. Je hebt beide in getrainde toestand nodig om in balans te voelen. Zodat je een heelheid tussen buik en rug voelt.
Alleen je buikspieren trainen is dan ook niet genoeg. Hoe goed buikspieroefeningen ook zijn om je romp stevig te maken en je rug minder te belasten, het verzwakt je psoas spier. Oefeningen als sit-ups en push ups verkorten ‘m.
Maar ook bijvoorbeeld lange dagen zitten achter een bureau. Dit kan extra spanning opleveren in je onderrug en ingewanden.

Ja, want ook je ingewanden want de psoas ligt tegen de nieren en bijnieren aan. Die glijden als het ware over de spier als je deze beweegt. Je blaas en ingewanden liggen voor de psoas. Je kunt je voorstellen als de psoas strak gespannen is dat dit zijn effect heeft op die organen. Dat die minder ruimte hebben om te functioneren. Belangrijk is dus dat de psoas niet te kort wordt maar lengte heeft. Dus dat je naast het trainen van je buikspieren ook je psoas traint. Maar dan om te ontspannen en zich lang te maken.

Tot zover het fysieke verhaal.

Wist je dat de psoas ook een spier(groep) is waar we veel emoties vast leggen? 

We spannen de spieren vaak aan bij het gevoel als er ‘gevaar dreigt’. Of een situatie die ons triggert om hard voor weg te rennen of in de aanval te gaan. Stress, een negatieve feedback van een collega, een bijna botsing met een voetganger die voor je fiets springt.
We reageren: fight or flight.
Je buik trekt samen, klaar om de benen te nemen of schrap te zetten. En wie trek je daarbij aan? Juist, je psoas.
Vaak zien we bij een massage deze spiergroep aanraken er emoties loskomen. Dat hou je allemaal daar vast, diep in je buik.
Ruimte creëren voor je psoas is essentieel om ook je emoties tot rust te brengen. Om emoties te verwerken. Ruimte voor je ziel om gewoon te zijn. We doen dat met stretches, draaien van heupgewricht, en soms ook buikmassage.

Je kunt thuis ook wat doen om je ziele-spier wat ruimte te geven.

Drie tips voor jou om je psoas te ontspannen en ruimte te creëren

Zowel fysiek, emotioneel als energetisch.

  1. Ga op de grond liggen, knieën gebogen. Zorg voor een kussentje onder je hoofd zodat je ruggengraat horizontaal ligt. Je zult in het begin merken dat je rug nog een lichte holling heeft. Laat de zwaartekracht rustig haar werk doen. Je zult merken dat – doordat de psoas ontspant- je rug steeds vlakker op de grond komt te liggen. Na een kwartiertje zul je je een stuk meer ontspannen en vitaler voelen.
  2. Trek je benen vanuit bovenstaande positie rustig op, haal het kussentje onder je hoofd vandaan en pak je knieën vast.
    Draai heel rustig rondjes met je knieën. Begin klein en maak ze steeds groter. Ben je klaar met links, ga dan rechtsom rondjes draaien. Ontspannen en zwaartekracht rustig haar werk laten doen is hier de key. Maak het rondje zo groot dat je onderrug vlak op de grond kan blijven. Voel hoe je je buikspieren lichtjes aanspant terwijl de achterkant (de psoas) zich ontspant?
  3.  Draai vervolgens rustig naar je buik. Ga vlak op de grond liggen. Buig dan je linkerbeen en pak je de wreef van je voet vast. Strek je zelf heel rustig op en kijk naar je linker voet. Je maakt dus met je bovenlichaam een lichte twist. Op deze manier strek je de psoas lichtjes op. Hou dit drie rustige ademhalingen vol en kom dan weer vlak op de grond liggen. Verander van kant, en maak dezelfde beweging met je rechterkant. Blijf hier weer drie ademhalingen.
    Herhaal een paar keer links en rechts. Ga weer vlak op je buik liggen en voel hoe je buik en achterkant van je rug zich ontspant.

Hoe voel je je na deze oefeningen? Voel je meer ruimte in je lijf, hoofd en zijn?
Happy psoas means happy you!