Last van je onderrug?

Veel mensen bij ons op de massagetafel kampen met lage rug pijn. Vaak zijn ze blij verrast als de bilspier gemasseerd wordt, de spanning op de lage rug verzacht.
Massagebehandeling van de bilspier is enorm effectief bij pijn met uitstraling naar de benen of onderrug. Zelfs niet alle hardlopers onder ons zijn bekend met dit fenomeen.
Maar wat hebben mijn billen met m’n onderrug te maken hoor ik je denken?

Het zit zo: De middelste bilspier zorgt voor een verbinding tussen de buitenzijde van de heup en de bekkenrand. Bij het naar buiten bewegen van het been ten opzichte van je bovenlijf is deze spier actief. Ook is deze spier een spanner van het peesblad, aan de zijkant van het bovenbeen. Bij elk steunmoment van het standbeen, maar ook bij draaibewegingen en strekking van het been naar achteren, is deze spier actief.
Het is dan ook niet vreemd dat deze spier overbelast kan raken tijdens het hardlopen. Met name de aanhechting van de middelste bilspier aan de bekkenrand kan geïrriteerd en ontstoken raken. Veel rugklachten vinden hun oorsprong in deze spieren, met name lage rugpijn in het midden onder in de rug richting het stuitje.
Maar niet alleen hardlopen veroorzaakt deze beknelling van de bilspieren. Ook door je slaaphouding in bed wordt er op een of andere manier druk op die bilspier uitgeoefend.

Of deze spier daadwerkelijk de oorzaak is, kunnen we makkelijk voor je checken door te onderzoeken of deze spier harde gevoelige plekken heeft. Vaak in de buurt van de aanhechting van de spier bij de bekkenrand, aan de bovenkant van de billen. Doordat je denkt dat je last hebt van de onderrug, heb je vaak niet in de gaten dat deze spieren zulke pijnlijke plekken bevatten. Die harde gevoelige plekken ontstaan vaak door een vorm van overbelasting.

Bij de massage van de lage onderrug worden dan ook het bovenste deel van de middelste bilspier meegenomen, waar ze aanhechten aan de bekkenrand. Deze spieren zijn goed te bereiken met een massage. Een regelmatige sport of deep tissue massage kan veel klachten voorkomen omdat de massage zorgt voor en betere doorbloeding, wat betekent dat afvalstoffen sneller zullen worden afgevoerd.

Thuis kan je de bilspieren soepel houden door regelmatig te stretchen.