Meer knuffels!

[cml_media_alt id='1662']Knuffel blog[/cml_media_alt]

Zo net voor Valentijnsdag gooien wij van Massage Marin het maar even in de groep: er mag meer geknuffeld worden!

Tijdens knuffelen en elk ander lichamelijk contact (zoals met massages!) komt er namelijk een hormoon vrij: oxytocine. Dit stofje wordt daarom ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het zorgt er onder andere voor dat stress, hartslag en bloeddruk daalt, het leervermogen groeit, spijsvertering wordt gestimuleerd en pijn afneemt. Plus dat mensen genereuzer en meer empathisch worden. Het ideale hormoon, toch? En wist je dat je oxytocine niet alleen bij knuffelen wordt aangemaakt maar ook bij dansen en mediteren. En hadden we al massages genoemd?!

De Zweedse hoogleraar Fysiologie Dr. Moberg schrijft in haar boek De Oxytocine Factor (2007) dat een gezond lichamelijk systeem naast stress ook onthaasting en verbondenheid nodig heeft. En oxytocine speelt hier een cruciale rol in. Zij zegt dat het hormoon ook belangrijk is voor het aangaan en onderhouden van intieme relaties met onze naasten. Het leuke is, dat we automatisch al veel rituelen kennen waardoor we met lichamelijk contact oxytocine activeren. Denk aan je vrienden en familie die je begroet met een omhelzing of een kus. De intieme band wordt zo bevestigd.

De Amerikaanse neuro-econoom Paul Zak doet al jarenlang onderzoek naar oxytocine en noemt het ook wel de morele molecule. Omdat oxytocine volgens hem verantwoordelijk is voor vertrouwen, empathie en andere gevoelens die de fundering zijn van een stabiele samenleving. Hij geeft meer insights hierover in zijn Tedtalk (2011).

Zijn advies is minimaal 8 knuffels per dag. Dan ben je een gelukkiger mens en maken we van de wereld een mooiere plek. We love it!

Fijn knuffelweekend <3

Ps Wil je wat oxytocine kado geven?
Wij hebben een speciale Valentijns Cadeaubon voor een 30, 60 of 90 minuten massage waar je jouw persoonlijke bericht op kunt zetten. Je kunt hem hier bestellen. Voor 15.00 uur besteld is morgen in huis.

Of je kunt met je liefste lief een duomassage komen halen op vrijdag, zaterdag of zondag. Met een glaasje bubbels na! We hebben nog plek, boeken kan online.