Nadi Shodhana Pranayama

In December heb ik een korte reis gemaakt naar Goa, India. Een ontzettende inspirerende ervaring.
Ik verbleef op een fantastisch Ayurvedische yoga retreat midden in de jungle. Vervolgens heb ik  een 10 daagse Breathwork training bijgewoond bij teacher/ priesteres Sayenne K. Lae. Het is te veel om op te noemen wat ik ervaren en geleerd heb en ergens niet eens in woorden te vatten. Toch lijkt het me leuk met jullie een aantal praktische tools te delen, die ik in mijn dagelijkse routine heb verweven. In deze blog ga ik een hele simpele maar zeer powerfull neus-ademhalingstechniek uitleggen.
Mensen die yoga lessen volgen, zijn deze techniek waarschijnlijk als eens tegen gekomen.

Deze neus-ademhalingstechniek vind zijn origine in India. Nadi Shodhan Pranayama (nadi = energiekanaal; shodhan = reinigen; pranayama = ademhalingstechniek). Ze helpt blokkades in de energiekanalen in je lichaam op te heffen zodat je geest tot rust komt.

Mijn persoonlijke ervaring is dat het letterlijk helpt om de linker- en rechter hersenhelft te laten samenwerken en de rationele en emotionele kant van je persoonlijkheid in balans te brengen. Naar mijn mening is het grootste gedeelte van de onrust in ons hoofd de interne discussie tussen ratio en emotie.

Dit is een goede practice voor in ochtend VOOR je ontbijt zodat je lekker in balans je dag kan starten.

Zo beoefen je Nadi Shodhan Pranayama:

  • Ga comfortabel zitten met een glimlach op je gezicht, met rechte rug en ontspannen schouders. Sluit je ogen.
  • Leg je linkerhand op je linkerknie met de handpalm naar boven, of raak met je duim lichtjes je wijsvinger aan (Chin Mudra).
  • Plaats de toppen van je rechter wijsvinger en middelvinger zonder druk tussen je wenkbrauwen, de toppen van ringvinger en pink op je linker neusvleugel en de duim op je rechter neusvleugel. Je gebruikt je ringvinger en pink om je linker neusgat te openen of sluiten en de duim voor je rechter neusgat.
  • Druk met je duim op je rechter neusvleugel zodat het rechterneusgat sluit. Adem rustig uit door je linker neusgat.
  • Adem nu in door je linker neusgat en druk met je ringvinger en pink zachtjes op je linker neusvleugel zodat je linker neusgat sluit. Hef je duim op van je rechter neusgat en adem uit door je rechter neusgat.
  • Adem in door je rechter neusgat en adem uit door je linker. Je hebt nu een ronde Nadi Shodhana Pranayama gedaan.
  • Doe dit vervolgens nog 9 keer door afwisselend te ademen door een van beide neusgaten. Denk eraan om na elke uitademing weer in te ademen door hetzelfde neusgat. Houd je ogen gesloten en ga door met de ademhaling waarbij je ervoor zorgt dat je op een natuurlijke manier ademt: niets forceren dus.

Beoefen je deze techniek al en ben je aan verdieping toe:

  • Visualiseer een lichtpunt tijdens je ademhaling door je neusgat van de ene naar de andere kant. je maakt een driehoek.
  • De aandacht is tussen de wenkbrauwen
  • Aan het einde van elke inademing herhaal de mantra Om Namah Shivaya

Demo Video

Namaste