Stop met goede voornemens

[cml_media_alt id='1971']girls-984154_1920[/cml_media_alt]

Wat was jouw slechtst geslaagde goede voornemen ooit?

Op 1 januari stoppen met roken en 5 januari met vriendinnen een peuk roken voor de kroeg? Onder het mom, ach eentje kan wel…
Of meer naar de sportschool willen gaan en jezelf op 21 januari al vijf avonden achter elkaar tegenkomen met een zak chips op de bank?
Misschien heb je het allang opgegeven omdat je weet dat je er toch mee breekt? Sooner or later?

En ach, eigenlijk heb je gelijk. Onderzoek wijst namelijk uit dat het gros van de mensen voor half januari al zijn goede voornemen de deur uit heeft gebonjourd. En waarom? Omdat het simpelweg niet werkt.

De kalender geeft ons het idee dat we op 1 januari opnieuw kunnen beginnen. Een blanco bladzijde in je agenda. Een heel schoon jaar dat voor je ligt. Waar je dingen anders kunt doen zoals je gewend was.
Mooi gegeven! En misschien geldt dit wel voor elke dag. Maar dat even terzijde. En misschien is 1 januari overrated maar dat ook terzijde.

Er is dus een bepaalde druk die deze datum op ons uitoefent. De eerste dag van januari, de dag dat ik echt iets anders kan doen. Je weet ongeveer wel wat, of wat er van je wordt verwacht, dus je steekt je vinger even in de wind en denkt… ‘ja, dit moet ik echt veranderen’.

Het zit het ‘m in het woordje moeten. Dat maakt dat het niet echt iets is van jezelf. Iets waar je echt warm voor draait. Waar je kwispelend aan denkt. Moeten impliceert druk van buitenaf, opgelegde druk. Niet echt iets waar je de marathon mee gaat winnen, zeg maar.

Maar wat dan? Ons advies, weet waar je staat en maak een plan!

Het is net zoals een reis maken. Je kunt dromen over die ene reis naar Cuba maar je kunt ook op onderzoek uitgaan. Hoeveel kosten tickets. Wanneer is het een goed seizoen om daar naar toe te gaan. Wat voor inentingen heb ik nodig. Visum?
De check: kan ik dit en wil ik dit nog net zo graag. Ja?
Dan kun je naar stap 2.
Nee? Wijzig je bestemming!
Stap 2 zou dan zijn actie.
Dat ticket kopen, een handige reistas. Je laten inenten. Alvast in de reisgids neuzen.
Klopt alles nog? Naar stap 3.
Niet? Je vlucht annuleren!
En stap 3 is dan natuurlijk in dat vliegtuig stappen en gaan. En genieten! Buena Vista Social Club here we come!

Je ziet het: je hebt van je droom een doel geformuleerd.  Een stip op de horizon. Iets om naar toe te werken. Niet vanuit moeten maar vanuit je hart, dit is wat ik echt wil!
En weet je wat het leuke is, dat als je een doel hebt, je alles wat met dat doel te maken heeft automatisch meer opvalt. Je ziet dat de sigaarboer wel tien verschillende Cubaanse sigaren verkoopt, en opeens is Cuba ook meer in het nieuws.
Is natuurlijk niet zo, maar ons automatische herkenning systeem van t brein is geactiveerd. Dus ‘t valt je meer op!
En daar begint je ziel van te kwispelen. Wetende dat je ergens naar toe werkt.

Dus onze tip: skip de goede voornemens en maak een plan, stel een doel die he-le-maal van jou is en bij je past. En zet die kleine stappen naar je doel: van onderzoek naar actie naar uitvoering. Stap voor stap naar dat wat jou gelukkig maakt!

Hulp nodig? Of ken je iemand?
Masseur & Life Coach Hanna heeft samen met haar coaching-partner Naomi een 10 dagen challenge opgezet.
Online. Van 28 december tot 6 januari. 30 minuten per dag.
Om helder te krijgen wat 2015 je heeft gebracht. Wat je wil laten liggen en vooral waar JIJ naar toe wil in 2016.
Je kunt je hier opgeven: www.yourlifejourney2016.com.
Het is in het Engels en het leukste: G-R-A-T-I-S!