Stralen van binnenuit

 

Wie ben je als je in je essentie zit? Wat straal je uit? Is je innerlijke kracht zichtbaar?

Simone, vaste masseur in ons team, vroeg zich dat af. Vanuit haar andere professie: fotograaf. Maar ook als therapeut. En als mens.

Dus toen wij nieuwe portret foto’s wilden voor onze website maakte ze van ons een case study. Door ons te laten luisteren naar een 8 minuten geleide meditatie van Kris Carr. Voorafgaand aan de foto sessie.
Stiekem maakte ze een paar foto’s voorafgaand onder het mom van licht testen. En tijdens de meditatie, ongemerkt. En daarna natuurlijk voor de profielfoto’s.

Dit leverde prachtige beelden op. Maar wat zorgt voor de kracht in het beeld? Simone vertelt.

Wat was je drive voor deze aanpak?
Ik las het boek ‘Het Vergeten Weten’ van Sifra Nooter en ik was enorm gefascineerd door haar persoonlijke verhaal. Zo erg zelfs, dat ik mijn middag blokte om dit boek in één ruk uit te lezen.
Ik herkende de drang om de reis naar het eigen innerlijke weten aan te gaan. Nooter benoemd op een gegeven moment ‘de onderstroom’. De kern, de essentie van mensen. Iets wat we allemaal hebben. Maar wat vaak niet of minder zichtbaar is. Ik schreef het over in m’n journal, De onderstroom vastleggen – Portretten. De vraag in mij rees: hoe maak je die kern meer zichtbaar? Hoe straal je van binnenuit?

En toen?
Ik ging kijken wat er gebeurt bij mezelf. Eerst vroeg ik me af, wat gebeurt er als de beweging in gang wordt gezet door iets van buitenaf? Bijvoorbeeld als ik aan andermans verwachtingen wil voldoen. Of wanneer ik direct reageer op een prikkel van buitenaf zoals een (lastig) mailtje of (negatieve) opmerking.
Ik merkte dat dit fysiek direct een reactie geeft bij mij. Mijn lichaam reageert met een benauwd gevoel. Waas voor mijn ogen. Ik zie en voel mijn eigen plan dan niet meer. Ik voel me sneller gefrustreerd en afgeleid.

Daarna ging ik belichten wat er gebeurt waneer het omgekeerde plaats vindt. Als ik de beweging – het contact met de buitenwereld- maak van binnenuit. Vanuit mijn centrum.
Dan voel ik een soort oerbron waarop ik in plug. Ik voel flow en creativiteit. Vrijheid om te zijn wie ik ben. Vertrouwen in mezelf. Blijdschap. Een gevoel van bestemming. Mijn kern of onderstroom zoals Sifra Nooten het noemt. Vanuit hier maak ik een heel ander contact met de buitenwereld, met de ander.
Ik vroeg me af hoe ik dit zichtbaar kan maken. Hoe ik dit met mijn camera vast leg. En toen kwam ik er op om meditatie te gebruiken.

Waarom meditatie?
Meditatie is een manier voor mij om dichter bij mezelf te komen en te blijven. Meditatie is voor mij de serene plek in jezelf voelen. Daar waar ruis, het alledaagse moeten weg valt en helderheid en een soort innerlijke wijsheid daarvoor in de plaats komen.
Ik voel me na een meditatie in mijn kracht, geaard. Door meditatie kan ik beter omgaan met mijn sensitiviteit. Laat ik me minder snel overweldigen door de uitdagingen die op m’n pad komen, positief zowel negatief.
Dus ik vroeg me af, hoe zou het zijn als ik meditatie zou gebruiken tijdens een fotoshoot? Zou het een zichtbaar effect hebben op degene die daar voor mijn camera staat? Wat is het resultaat als mensen in hun kracht staan.

Wat zag je bij ons tijdens de sessie?
Op moment dat ik met de camera voor je ga staan springt automatisch het zelfbewustzijn vol aan. Ik zie het rondom de mond, de kaken worden vastgezet, de lippen aangespannen. Sommigen trekken hun schouders op. Of doen de hertenogen: angstige blik.
Ik ben goed in mensen op hun gemak te stellen, maar ik kan hun zelfbewustzijn niet zomaar uitschakelen. Ook al zetten sommigen automatisch hun mooiste lach op, ik ben op zoek naar iets anders.

Onafhankelijk van het tijdstip van de dag heeft iedereen een portie prikkels gehad op moment van binnenkomst. En dan opeens zit je daar voor een camera super bewust van dat je nu wordt vastgelegd en de buitenwereld je straks zo zal zien. Een ultieme naar buiten gerichte beweging eigenlijk.
Dus nodigde ik jullie – na wat eerste foto’s- uit om de ‘peptalk meditation’ te beluisteren van Kris Carr. Al tijdens de meditatie zag ik het gezicht veranderen.
En na de meditatie was de camera duidelijk minder een bedreiging. Het ego, het zelf-bewustzijn, had plaats gemaakt voor een serene rust.
Zachtheid in de ogen. En weet je wat het mooie was? Iedereen glimlachte vanzelf.[cml_media_alt id='2232']hannacompilatie[/cml_media_alt]
Niet zomaar een glimlach maar zo eentje die je doet smelten. Die je grijpt.

Toen ik de beelden op mijn computer aan het bewerken was zag ik zo overduidelijk het resultaat. 
Kijk nou eens zelf hoe mooi jullie zijn in je essentie. Hoe mooi ben je als je straalt van binnenuit, vanuit zijn. 

Concept en idee door Simone van Rees. Project in progress.
Ben je nieuwsgierig geworden naar de meditatie?
Je kunt de peptalk meditation hier zelf ervaren (scroll naar beneden voor de gratis meditatie).