Thuis komen bij jezelf 

Makkelijker gezegd dan gedaan.
Wat is dat eigenlijk? Wanneer voel je dat? En wat is daar voor nodig?

We hebben een natuurlijke neiging om bezig te zijn. Om activiteit te verkiezen boven rust. We rennen van afspraak naar afspraak. Kijken nog een keer op onze telefoon of we geen telefoontje, Whatsappje, mailtje over het hoofd hebben gezien. En wat was er ook maar weer gaande op Facebook, Instagram, Twitter of LinkedIn? En soms voelt zelfs een verjaardagsfeestje op vrijdagavond als een verplichting. 

Even een paar uur niks doen of een weekend alles uit zetten dat lijkt dan ook vaak een ver-van-je-bed-show. Ook al wil je het zo graag, het is vaak moeilijker om aan de rust toe te geven dan door te blijven rennen. Waarom eigenlijk? 

Onze mind houdt ervan om ons bezig te houden. Hoe meer afleiding hoe beter. De boeddhisten noemen het de Monkey Mind. Het is als een aapje wat geëntertaind wil worden.

Door continue mee te gaan in de activiteit disconnecten we van het voelen. Van wat we écht voelen, van wat we écht nodig hebben. Die pijn in je lijf, die pijnlijke opmerking van je partner, de boosheid naar een toerist die net voor je fiets sprong. Je gaat ontkent steeds een diepe behoefte van de ziel om aangeraakt te worden, gehoord te worden. Door jezelf welteverstaan. Het is niet iets wat je hoeft te uiten door te klagen en te schreeuwen naar een ander.
Het vraagt een heel simpel iets: de stilte in jezelf opzoeken. Thuis komen bij jezelf.

Ruimte creëren voor jezelf – thuis komen bij jezelf- is essentieel om flow te voelen.
Het is niet eens afhankelijk van een relaxte woonplek of omgeving. Het is de rust creëren, in contact te zijn met jezelf. Jezelf te mogen horen, je emoties te voelen, de pijn in je lijf serieus te nemen. Toevlucht nemen bij jezelf. En weet je wat het mooiste is? Dat daar de pijn verzacht. Puur omdat het er mag zijn. Van jezelf. Daar is je kern en ervaar je dat het weer mag gaan stromen. 

Het is de les van het leven, een constante training. Steeds weer opnieuw thuis te mogen komen. Om je grond weer even te voelen. Je kern. Je eigen centrum. 

Of zoals Thich Nhat Hanh het mooi zegt:

“To touch life is to come home to yourself “


Hoe ga jij deze week thuis komen? Vijf tips van ons om dit te kunnen ervaren.

1. Meditatie
Begin je dag met een ochtend meditatie. Het is een perfecte start van de dag om niet gelijk je focus naar buiten te richten maar rustig te zitten en naar binnen te keren.

2. Yoga
In contact met je ademhaling en je lijf kun je de stilte ervaren in bewegen en niet-bewegen. Yoga creëert ruimte en bewustzijn voor je lijf, geest en ziel.

3.  Mindful tea
Hoe vaak slurp jij dat kopje thee achteloos achter je bureau op? Bewust thee drinken is een perfecte 5 minuten training die je helpt om weer even de stilte op te zoeken. Langzaam en met volle aandacht de thee voelen, proeven en ervaren. What a bliss!

4.  Stilteweekend
Een heel weekend stil, is dat niet super confronterend? Ik hoor het je denken. Dat is het. Maar boven dat heerlijk om eens te ervaren wat het is om niet te worden afgeleid. Online kun je diverse stilte retraites vinden. 

5. Massage
Op de massagetafel hoef je niet in interactie met je omgeving. Vaak zijn we zo gewend om iets terug te doen of om te zeggen dat je mind de hele tijd aan staat. Op de tafel hoeft dat niet en mag je volledig overgeven aan ontvangen. Aan voelen. Aan totaal Zijn.

Thuiskomen gegarandeerd!