Wat durf jij achter je te laten in 2014?

[cml_media_alt id='1547']Vogels[/cml_media_alt]Elk jaar opent een deur vol mogelijkheden. En ook iedere minuut, iedere dag, iedere maand. Daarmee geeft elk moment je ook de mogelijkheid om dát los te laten wat je niet meer nodig hebt. Af te sluiten wat niet langer voor jou werkt.

Soms zijn we zo gehecht aan die oude patronen dat we het lastig vinden om deze los te laten. Het geeft een gevoel van naaktheid, van kwetsbaar zijn, want je weet niet wat er voor in de plaats komt. Maar juist deze kwetsbaarheid maakt je sterk. Brené Brown (Moed van Imperfectie) zegt hierover: ‘To be vulnerable means you are alive’!

Wij dagen jou uit naar deze tien punten te kijken. Welke mag jij loslaten, dit jaar nog?

1. Het masker
Als je altijd een masker draagt om de wereld om je heen te imponeren wordt wat er achter zit, steeds leger. Hoe meer je concentreert op andermans verwachtingen, of wat jij denkt dat anderen van je verwachten, hoe meer je zult vergeten wie je eigenlijk bent. Je wordt een speelbal van verwachtingen.
Zet het masker af en wees niet bang voor andermans oordelen. Jij weet in je hart wie je bent en wat jouw waarheid is. En onthou, je hoeft niet perfect te zijn om indruk te maken. Integendeel, inspireer anderen hoe jij omgaat met jouw imperfecties!

2. Naar andermans waarheden leven
De grootste uitdaging in het leven is ontdekken wie je werkelijk bent. Direct daarop volgt dat je gelukkig bent met wat je ontdekt. Dat je accepteert wie je bent en volledig achter je eigen doelen en dromen blijft staan.
Zijn er mensen die het niet eens met je? Heel goed! Dit betekent dat je getraind wordt in je eigen pad te blijven volgen en in jezelf te blijven geloven. Soms doe je dingen die door anderen bestempeld worden als raar. Geen probleem! Het moment dat jij voelt dat je helemaal in je element bent weet je dat je op het juiste pad bent. Jouw weg is van jou, en niet die van iemand anders.

3. Negatief gezelschap
Mensen die veel negativiteit meedragen parkeren dat graag bij jou. Of projecteren hun slechte gedrag op jou. Sta dat niet toe. Onthou dat negatief gezelschap om je heen een keuze is, geen verplichting. En niemand zonder een uitnodiging binnenkomt! Dus stel je grenzen en kies voor gezelschap dat compassie als leidraad heeft in plaats van boosheid. Vrijgevig is in plaats van hebberig. En geduldig is in plaats van angstig.

4. Egoïstisch en egocentrisch gedrag
Maya Angelou zei heel mooi: “I’ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.
Anderen een liefdevol extraatje geven kan geen kwaad, integendeel het zal anderen inspireren om ook iets extra terug te doen. Compassie is wat de wereld draaiende houdt. Denk hier niet in materiële kado’s; iets simpels als een glimlach of luisterend oor is al een pracht kado!

5. De rem op verandering en groei
Elke verandering heeft met een actie te maken. Ze zeggen ook wel: als je je verleden wil kennen, kijk dan naar je huidige situatie. Als je je toekomst wil weten kijk dan in je huidige acties. Neem verantwoordelijkheid en durf nieuwe stappen te zetten. Wij weten één ding zeker, hoe meer je uit je comfort zone gaat hoe groter de groei en langduriger het succes!

6. Opgeven wanneer het moeilijk wordt
Soms denk je, laat ik hier maar mee stoppen want dit gaat toch nooit lukken. Net alsof het kan mislukken. Maar als je goed kijkt is er geen falen, alleen maar resultaten! Met dit gegeven hoef je nooit op te geven, alleen maar aanpassingen te maken. Zelfs als dingen niet werken zoals je had verwacht is het niet nodig om jezelf op de kop te geven. Leer ervan wat je moet leren, veeg de modder van je kleren en sta op. Elke stap die je zet is een waardevolle les op jouw levenspad en leidt uiteindelijk tot het moment van succes.

7. Tot in de kleinste details regelen en controleren
We weten allemaal hoe vermoeiend het is en toch blijven we het doen. Het micro managen van alles. Komen we er verder mee? Niet echt, hè?
Oefening baart kunst, dus laat je zorgen stukje bij beetje los en het leven zal zich aan je ontvouwen. Hoe meer je duwt en trekt hoe meer het tegen je werkt. Leun even achterover om te zien wat er gaande is en adem diep in en uit. Wanneer alle stof is neergedaald kunnen we meer helder zien welke stappen je moet zetten.
Alles in het leven is perfect, soms hebben we alleen even tijd nodig om het te zien.

8. Voor minder gaan dan je waard bent
Wees sterk om te laten gaan wat jou niet meer een dienst bewijst en wees wijs om te weten dat er iets mooiers op je wacht. Soms moet je even van je voetstuk afstappen om vervolgens op een grotere te kunnen stappen. Durf die stap te doen met in je achterhoofd dat je het waard bent en nooit voor minder hoeft te gaan!

9. Uitstellen
We denken altijd meer tijd te hebben dan dat er werkelijk is. Waarom wachten tot morgen als je weet dat morgen wellicht er niet zal zijn om die dingen te doen die echt waardevol voor je zijn? Helpt het je echt tijd te stoppen in het verzinnen van slechte excuses en het in stand houden ervan? Leef nu en maak je eigen doelen waar!

10. Passieve houding
Verstop je niet langer onder die passieve deken! De wereld is jou niks verantwoord, jij bent de wereld iets verantwoord. Stop met dagdromen en begin te doen. Neem verantwoordelijkheid voor jouw leven, jouw lijf. Heb je al tijden last van je schouders, onderneem actie. Loop je vast in je leven, stel nieuwe doelen.
Neem volle verantwoordelijkheid voor je leven en stap van de passagiersstoel achter het stuur. Jij bent belangrijk en de wereld heeft jou nodig! Blijf niet passief zitten wachten tot er iets gebeurd maar onderneem zelf. Het vage ‘Op een dag’ is Nú, de wereld heeft jou nodig.

Of zoals Howard Thurman het heel mooi verwoordde:  “Don’t ask what the world needs. Ask what makes you come alive, and go do it. Because what the world needs is people who have come alive.

We wensen je voor de laatste twee weken van 2014 een hoop loslaat-momenten, zodat je in 2015 nog meer zal gaan stralen vanuit jouw eigen, prachtige, authentieke essentie.